De Vereniging Aanbieders Dier en Zorg (VADZ) werkt continu aan de kwaliteit en onderbouwing van animal assisted services. Een belangrijk onderdeel hiervan is ons welzijnsprotocol voor interventies met honden in de zorg en hulpverlening, dat in 2022 is opgesteld.

Wetenschappelijke actualisatie

Op dit moment wordt het welzijnsprotocol geactualiseerd door vier studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein. Zij onderzoeken de meest recente  wetenschappelijke inzichten op het gebied van dierenwelzijn binnen animal assisted services. Ons doel is om de bestaande richtlijnen nog sterker  wetenschappelijk te onderbouwen.

De studenten zoeken naar wetenschappelijke onderbouwing voor onder andere:
– De optimale werk- en rusttijden voor therapiehonden
– Leeftijdsgrenzen voor inzet bij interventies
– Gezondheids- en gedragscriteria
– Stress-signalen en welzijnsindicatoren

Waarom deze actualisatie?

Als branchevereniging vinden wij het essentieel dat onze richtlijnen gebaseerd zijn op de meest actuele wetenschappelijke kennis.

Dit zorgt ervoor dat:
– Het welzijn van de ingezette dieren optimaal gewaarborgd wordt
– De kwaliteit van interventies verder verbetert
– Professionals kunnen werken volgens bewezen effectieve methoden
– De branche zich blijft professionaliseren

Wat betekent dit voor de praktijk?

De wetenschappelijke actualisatie zal leiden tot een nog sterker onderbouwd welzijnsprotocol. Dit geeft professionals, cliënten en andere betrokkenen extra zekerheid dat de interventies niet alleen effectief zijn, maar ook op een verantwoorde manier worden uitgevoerd met respect voor het welzijn van de dieren.

Planning

De studenten zijn momenteel bezig met hun onderzoek. Zodra de actualisatie is afgerond, zullen wij het vernieuwde welzijnsprotocol beschikbaar stellen via onze website. Wil je ook een bijdrage leveren aan deze update? De studenten zoeken nog professionals om te interviewen. Een kleine (tijds)investering waar je het hele werkveld en de dieren mee verder helpt!

Wil jij door de studenten geïnterviewd worden om het welzijnsprotocol te verbeteren? Mail dan naar Anne-Fleur.Paff@hvhl.nl of Yvan.Barendse@hvhl.nl