PERSBERICHT
Werkveld dierondersteunde interventies verenigt zich: dierenwelzijn centraal
Vereniging Aanbieders Dier en Zorg officieel van start vanaf 30 november
Na een intensieve voorbereidingstijd van drie jaar wordt op 30 november de Vereniging Aanbieders Dier en Zorg operationeel. De vereniging heeft als doel het welzijn van dieren en cliënten in het werkveld van assistentiehonden en dierondersteunde interventies te optimaliseren. Dat doet de vereniging door de branche te verbinden, kennisoverdracht en onderzoek te faciliteren, te lobbyen en via een algemene gedragscode en specifieke welzijnsprotocollen het dierenwelzijn in deze bijzondere branche te bewaken. Op 30 november draagt het oprichtingsbestuur de verantwoordelijkheid voor deze branchevereniging over aan een definitief bestuur.
De oorsprong van de vereniging ligt in een bijeenkomst met de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA), het adviesorgaan van het ministerie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV), op 28 november 2019. Centraal tijdens deze bijeenkomst stonden zorgen over het dierenwelzijn in de sterk groeiende branche van dierondersteunde interventies. Waar paarden al ruim 50 jaar worden ingezet bij het aangepast- en therapeutisch paardrijden en de blindengeleidehond al bijna 90 jaar onderdeel van onze samenleving vormt, worden dieren steeds vaker in uiteenlopende settings ingezet. Binnen het werkveld bestaan diverse toepassingsgebieden, waaronder activiteiten, coaching, therapie en training; in zorg, onderwijs en het bedrijfsleven. Er zijn echter geen wetten of regels die deze sector noodzaken tot een verantwoorde omgang met de dieren waar mee gewerkt wordt. Naar aanleiding van de input van de RDA is het idee ontstaan om een branchevereniging op te richten. Een vereniging die ethische richtlijnen uitzet, de kwaliteit van het werk doorontwikkelt en faciliteert in een transparante en constructieve samenwerking binnen de sector.
Van werkgroep tot vereniging
Allereerst ging eind november 2019 een werkgroep uit de sector aan de slag met verschillende vraagstukken. De ontwikkeling van welzijnscodes voor de verschillende diergroepen stond daarbij centraal. Dit voorjaar is een oprichtingsbestuur met het resultaat van de werkgroep en een startsubsidie van LNV aan de slag gegaan om de vereniging vorm te geven. Een raadpleging onder de potentiële vereningsleden was daarbij één van de belangrijkste activiteiten. Er bleek breed draagvlak te zijn voor een verenigde branche waarin dierenwelzijn en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening richting de cliënt leidende begrippen zijn. Het oprichtingsbestuur heeft aan de hand van de geleverde input gewerkt aan een heldere verenigingsstructuur, waarin een krachtige Raad van Advies en een onafhankelijke klachtencommissie belangrijke entiteiten zijn. In de vereniging worden separate commissies aangesteld; één voor het werken met paarden en één voor het werken met honden. Met de oprichting van een commissie voor andere hulpdieren, waaronder ook zorgboerderijdieren, wordt rekening gehouden.
Installatie definitief bestuur op 30 november in Baarn
In dezelfde week en op dezelfde locatie als waar drie jaar geleden de bijeenkomst met de RDA plaatsvond, zal het oprichtingsbestuur de verantwoordelijkheid voor de vereniging overdragen aan het definitieve bestuur. Dat bestaat uit Nicole Kien (gerenommeerd advocaat in de gezondheidszorg) en Monique Dolfing (directeur KNGF Geleidehonden). Het bestuur wordt voorlopig aangevuld met Bineke de Vries (o.a. Federatie Paardrijden Gehandicapten) vanuit het oprichtingsbestuur, ten behoeve van de overdracht. Op termijn zal het bestuur aangevuld worden met de voorzitters van de commissies hond en paard. Het is aan het bestuur om deze commissies verder in te richten.